mostbet az casinopinup1winhttps://rupinup.com/1 win online
 

Dolgu Ve Kanal Tedavisi

Dişlerde meydana gelen çürüklerin tedavisinde çürüğün temizlenmesini takiben çürüğün derinliğine göre kanal tedavisi veya dolgu uygulamaları yapılabilir.

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesidir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.

Diş dolgusu kimlere yapılır?

Diş dolgusu çürümüş, kırılmış veya herhangi bir nedenden dolayı harabiyet görmüş dişlere uygulanmaktadır. Deforme olmuş dişlere, tedavi sonrası eski görünümü ve fonksiyonu kazandırılır.

Diş dolgusu hangi durumlarda yapılır?

Çeşitli sebeplerle madde kaybına uğramış, çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen, estetik olarak hoş görünmeyen veya travma sonucu kırılmış, çatlamış veya çürümüş dişlere uygulanır.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

İlk aşama olarak kalan diş dokusu, dolgu için hazır hale getirilir. Bu aşamada çürüğün temizlenmesi yada daha önce yapılmış ve uzaklaştırılması gereken eski bir dolgu var ise kalan diş dokusu bunlardan arındırılır. Bu işlemden sonra, ikinci aşama olarak dişin ağız içindeki konumuna, fonksiyonuna, estetik gerekliliklere ve yapılan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme seçilerek oluşan boşluk doldurulur. Bu işlemler esnasında, hastanın ağrı hissetmeyeceği şekilde lokal anestezi uygulanabilir. Son aşama olarak, yapılan dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilir. Hastayı rahatsız edecek fazlalıklar var ise uzaklaştırılır.

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Endodontik tedavi yani kanal tedavisi, çeşitli nedenlerle iltihaplanan veya mikroorganizmaların yerleşmesiyle enfekte olan pulpa dokusunun çıkartılarak kanal boşluğunun temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemidir. Bu işlemler bütünü, kanal tedavisi olarak tanımlanır. Kanal tedavisi çürük ya da çeşitli travmalar sonucu diş kökünün etkilendiği durumlarda uygulanan bir yöntemdir. Buradaki amaç diş kaybını önlemek, dişin normal fonksiyonlarını yerine getirerek çene kemiğinde aktif kalmasını sağlamaktır.

KANAL TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Diş 3 ana tabakadan oluşmaktadır. Dişin en dışında mine ve onun altındaki dentin tabakası dişin sert yüzeylerini oluşturmaktadır. Dişin iç yüzeyinde ise dişi besleyen damarlar ve sinirlerin olduğu canlı pulpa tabakası bulunmaktadır. Diş çürüğü bütün bu tabakaları aşıp pulpaya kadar indiğinde dişte bir enfeksiyon gelişmektedir. Bu da pulpanın hasar görmesi buradaki sinirlerin ölmesi anlamına gelmektedir. Kanal tedavisi dişi kaybetmemek için yapılan bir tedavidir. Diş kayıpları o bölgenin aktifliğini yitirmesine ve çene kemiğinin erimesine yol açabilmektedir. Ayrıca diş kayıpları hastayı estetik, sosyal ve psikolojik açılardan olumsuz etkileyebilmektedir.  Pulpaya ve diş kökü kanallarına kadar ilerleyen enfeksiyonun neden olduğu çürüklerin temizlemesi, kanalların şekillendirilmesi ve ardından kanalın, hiçbir giriş yolu bırakılmayacak şekilde doldurulması işlemine kanal tedavisi denmektedir. Buradaki amaç diş kökünün ucundan ağız içine ve ağız içinden kök ucuna madde geçişini engellemektir. Çok ilerlemiş tablolarda enfeksiyon çene kemiğini de etkileyebilmektedir.

KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Eğer bir dişte çürük, pulpa tabakasına kadar ilerlediyse, dişte kaç kanal varsa bütün kanallar temizlenir, ilaçlar ve çeşitli yöntemlerle dezenfekte edilerek doldurulur. Tedavi dişteki enfeksiyonun boyutuna göre uzayabilmektedir. Dişteki enfeksiyon tedavi edilene kadar geçici dolgular kullanılmaktadır. Her diş farklı sayıda kanal içermektedir. Çürük pulpaya ulaştığında dişin kaç kanalı varsa hepsi tedavi edilmelidir. Ağzın ön bölgesinde yer alan kesici dişler genellikle tek kanallı, küçük azı dişler 2 kanallı, büyük azı dişler ise 3-4 kanallı olabilmektedir. Dişteki kanal sayısı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Her kök bir kanal olarak düşünülebilir ama bazen ekstra kanallar da olabilmektedir.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Her diş pulpaya sahiptir ve kanal tedavisi her dişe uygulanabilmektedir. Dişe kanal tedavisi gerekip gerekmediğine diş hekimi çoğu zaman fiziksel muayene sonucu karar verebilmektedir. Röntgen teşhiste yardımcı olan diğer bir seçenektir. Röntgende dişin kaç kanallı olduğu ve kanalın uzunluğu tespit edilmektedir.

DENTAL KLİNİKBOZOK DİŞ KLİNİĞİ
Uygulanan tedaviler gülüş tasarımı uygulamaları, implant uygulamaları, ileri çene cerrahisi, periodontal hastalık tedavisi ve diş eti çekilmesi tedavisidir.
AdressAdres
https://www.xn--dietiekilmesi-mgb01p.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Bİze UlaşınSosyal Medya Hesaplarımız
Tüm gelişmelerimizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Dental KlinikBOZOK DİŞ KLİNİĞİ
Uygulanan tedaviler gülüş tasarımı uygulamaları, implant uygulamaları, ileri çene cerrahisi, periodontal hastalık tedavisi ve diş eti çekilmesi tedavisidir.
AdresSelçuklu Mahallesi Şehit Erdal Hamamcı Caddesi
No:4J, 03040 Merkez Afyon
https://www.xn--dietiekilmesi-mgb01p.com/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
Bizi Takip EdinSosyal MEdya Hesaplarımız
Bizi Takip edin.

TCSTUDIO Web Design.